Home

Tips

In deze dure tijden waar de huurprijzen, energiekosten en ziektekostenverzekering steeds weer stijgen, willen wij van de HBV u graag helpen met energieverlagende tips. Elke maand willen we een ander onderwerp aanhalen met energietips om uw energiekosten mogelijk te kunnen verlagen. Heeft u een tip, dan horen we deze graag om zo uw tip te delen met andere leden van de HBV.
          Waterkoker.
 • Voor het koken van water voor bijvoorbeeld uw thee, voor zowel de waterkoker als de fluitketel, kook de hoeveelheid water die u nodig hebt en niet meer. Door te veel water te koken, heeft  het water langer nodig om te verwarmen. Let wel op wanneer  u gebruik maakt van een waterkoker, dat deze wel geregeld kalkvrij wordt gemaakt. Kalk in de waterkoker vertraagt de snelheid van het verwarmen en kost dus meer energie.
          Koken.
 • Voor het koken van uw groente en aardappelen, dient u altijd een pan te gebruiken waar de aardappelen en groente in passen en zet deze pan op de warmtebron met de juiste grootte. Bij een te grote pan op een te kleine warmtebron duurt het onnodig lang voordat de aardappelen/groente koken, dus onnodig veel energieverbruik. Dit is ook zo als u bijv. 2 aardappelen in een grote soeppan zou koken, een klein pannetje voor kleine hoeveelheden op een kleine warmtebron kookt sneller en is dus goedkoper.
          Strijken.
 • De strijkbout verbruikt veel energie, maar helaas ontkomt niemand aan het strijken van het wasgoed. Begin uw strijkgoed met kleding die niet heet gestreken mag worden. De strijkbout moet immers opwarmen, dus gebruik het opwarmen voor de kleding die niet heet gestreken mag worden. Zo maakt u optimaal gebruik van uw strijkbout, door deze al te gebruiken tijdens het opwarmen. Als u aan de laatste 2 kledingstukken bent gekomen die wel heet gestreken dienen te worden, kunt u de stekker vast uit het stopcontact halen, het duurt immers een tijdje voordat de strijkbout is afgekoeld. In die tijd kunt u de warmte die de strijkbout afgeeft nog prima gebruiken om 2 kledingstukken  te strijken.
          Wasmachine.
 • Een wasmachine is in elk huis terug te vinden, we kunnen er immers niet meer zonder. Heeft u dag- en nachtstroom, is het wassen door de week na 23.00u  goedkoper dan overdag of was als het kan in het weekend, zodat u gebruik kan maken van een lager stroomtarief. Iedereen weet, een volle wasmachine is voordeliger om te draaien dan een halve wasmachine, maar lang plezier hebben van de wasmachine wil iedereen. U kunt de wasmachine helpen met zijn levensduur, er zijn verschillende producten op de markt die voorkomen dat er vuil en kalkaanslag achterblijft in uw wasmachine. Maar het kan makkelijker en goedkoper en is ook nog beter voor uw wasgoed.Het is raadzaam om 1x in de week de kookwas te draaien (bijv.in het weekend als de stroom voordeliger is), voeg in het zeepbakje waar u het wasmiddel in doet een schep soda toe. Niet alleen uw was wordt hierdoor beter schoon, u zorgt hiermee ook dat de achtergebleven zeepresten worden opgelost en worden verwijderd  uit de wasmachine en leidingen. Bij de donkere was voegt u naast uw wasmiddel een scheutje azijn toe. Door azijn blijven de kleuren van uw wasgoed beter behouden (goed voorbeeld zwarte kleding) en door azijn lost de kalk op die in de machine en leidingen achterblijft. Niet alleen uw wasmachine gaat langer mee, u bespaart hiermee ook energie, want net als uw waterkoker geld ook hier, hoe meer kalk aanwezig hoe langer het duurt voordat de wasmachine het water op temperatuur heeft.
          Koelkast.
 • Zorg dat uw koelkast altijd zo vol mogelijk is, een volle koelkast verbruikt minder energie dan een bijna lege koelkast. Dit komt doordat de kou in de producten zit, hierdoor slaat de koelmotor van de koelkast minder vaak aan, dan wanneer de koelkast bijna leeg is. Met warm weer kunt u flessen vullen met aanmaaklimonade en deze in de koelkast plaatsen. Op deze manier heeft u altijd een koude frisdrank en uw koelkast verbruikt minder energie. 
          Diepvries.
 • Maak minimaal 1x per jaar uw diepvries schoon. Door rijpaanslag in de vriezer verbruikt een diepvries meer energie dan een diepvries zonder rijpaanslag. Ontdooi uw diepvriezer bij voorkeur in de winter als het buiten vriest, dan kunt u de producten uit de vriezer (eventueel in kranten) buiten neerleggen. Zodra u de vriezer schoon heeft, dus voordat u de vriezer weer aandoet, eerst alle diepvries producten in de vriezer doen. Door de kou die de producten afgeven, bereikt de vriezer eerder de gewenste tempratuur, dan wanneer u de vriezer leeg aandoet en later de deur langer open heeft staan dan gebruikelijk om de producten in de vriezer te doen.
          Wasdroger.
 • We weten allemaal dat de wasdroger energie nodig heeft en bij dagelijks gebruik kan het energieverbruik behoorlijk oplopen. Met mooi weer is het zonde om de wasdroger te gebruiken als de was ook buiten kan drogen, maar bij winterdag als het regent en u heeft 1 was, is de wasdroger dan nodig? Waarom deze was niet binnen drogen, op zolder, trappengat of misschien heeft u een slaapkamer die niet in gebruik is en waar de was prima kan hangen. Ventileren moet ook in de winter als het koud en nat is, om het vocht wat wij als mensen produceren kwijt te raken. Zonder ventileren kunt u ook niet isoleren en door het ventileren raakt u het vocht wat van het wasgoed afkomt zo kwijt. Op deze manier bespaart u per jaar aanzienlijk op uw energierekening.
  Was alleen als de wasmachine vol is, draai geen halve wassen, ook niet op een verkort programma. Want een verkort programma verbruikt net zoveel water en energie als een volle wasmachine met een normaal programma.
          Vaatwasser.
 • Als u een vaatwasser heeft spoel dan nooit de vuile vaat af voordat u het in de vaatwasser zet, elke goede vaatwasser spoelt zelf eerst de vaat voordat het wasprogramma begint. Het is zelfs slecht voor uw vaatwasser om alles eerst af te spoelen, de sensor in uw vaatwasser reageert niet meer op vuil, hierdoor zou op ten duur een vaat niet geheel schoon meer uit de vaatwasser komen. Het afspoelen van de vaat is overbodig en kost alleen maar water en energie. Wist u dat afwassen met de vaatwasser energiezuiniger is dan afwassen met de hand, dan wel de vaatwasser aan zetten als deze vol is.https://www.energielabel.nl/apparaten
          Verwarming.
 • Alle gemoderniseerde woningen hebben centrale verwarming. Veel mensen hadden nog een gaskachel en ja hoe gebruik je dan slim de centrale verwarming. De verwarmingsketel staat meestal op zolder en de thermostaat hangt in de huiskamer, dat houdt in, dat het hete water van de zolder moet komen, wanneer u de verwarming aanzet. Zet de alle radiatoren van de benedenverdieping helemaal open, op de bovenetage zet u de radiatoren een halve slag open. Doordat het hete water van zolder moet komen en op de bovenetage de radiatoren een halve slag openstaan koelt het hete water niet af door de koude leidingen van de bovenetage. Zo is de gewenste temperatuur sneller bereikt beneden en bespaart u energie/gas. Dit voorkomt met vorst ook dat uw leidingen bevriezen op de bovenetage. Ook met vorst behoort u te ventileren, een half uurtje per dag is al voldoende om vochtige lucht te verwijderen. Al heeft u de verwarming aan staan, ventileren moet u doen. Vochtige lucht verwarmt langzamer en moeilijker dan de droge lucht die u krijgt door te ventileren. Door elke dag te ventileren is de lucht in de woning droog, deze droge lucht laat zich snel en makkelijk verwarmen, hierdoor bespaart u energie en heeft u een warme woning. Let wel u moet regelmatig de radiatoren ontluchten met het ontluchtingssleuteltje, doet u dit niet, zal er lucht in de leidingen/radiatoren zitten (u hoort dan getik in de leidingen). Door de lucht in de leidingen/radiatoren werkt de verwarming niet zoals het hoort en zal dan ook niet de gewenste tempratuur bereiken. Hierdoor verspilt u onnodig veel gas en energie. 
          Zon/warmte.
 • Met warme temperaturen buiten, kan de tempratuur in uw woning snel hoog oplopen, vooral in de slaapkamer zijn hoge tempraturen door de meeste mensen niet gewenst. Houd daar waar de zon op de woning staat,ramen en deuren evenals gordijnen gesloten, zodat de zon en de warme lucht niet naar binnenkunnen. Hierdoor houd u de warmte buiten, zonwering is de beste optie, maar niet voor iedereen betaalbaar. Een parasol bij uw raam helpt ook of een oud laken voor het raam aan de buitenkant ophangen, voldoet om de zon weg te houden. Als de zon maar aan de buitenkant van het raam blijft. Dit werkt het beste om de woning koel te houden. Zodra de zon ondergaat en de tempraturen dalen zet u alle ramen en deuren tegen elkaar open, hiermee ventileert u de woning met koele lucht.
          Ventilator.
 • Een ventilator is de meest goedkope en praktische oplossing voor verkoeling in huis, neem 1 grote ventilator i.p.v. meerdere kleine ventilatoren. Een grote ventilator kost ongeveer € 50,- en verbruikt aan energie ca. € 4,- per jaar.
          Airco.
 • Kiest u liever toch voor een airco, let dan bij de aanschaf goed op het energielabel. Net als bij al het witgoed zit aan een airco ook een energielabel en uiteraard is een A label het energiezuinigst. Een energiezuinige airco kost snel al €1500,- en het energieverbruik van de airco kost ca. €150,- per jaar.
          Koken.
 • Koken met warm weer vindt niemand een pretje, maar we moeten toch eten. Het nadeel van koken met warm weer is, door het koken warmen we de woning op of we nu op gas, inductie, halogeen of elektrische koken. Om elke dag de barbecue te gebruiken is voor velen geen optie, maar heeft u wel eens gedacht aan maaltijdsalades? Alle voedingswaarden die we per dag nodig hebben zitten hierin (de schijf van 5), misschien is dit wel een aangename afwisseling met warme dagen. Er komt nog bij, dat u een dag geen energie verbruikt om de maaltijd te bereiden en geen warmte toevoegt in de woning. Als u kookt giet dan het kookvocht van uw aardappels en groente niet af in de gootsteen, maar over het terras daar waar u onkruid of groene aanslag heeft. Dit helpt hier prima tegen en is milieuvriendelijk.
          Regenwater.
 • Bij warm weer hoort ook regen en onweer, soms heel veel regen. Maak hiervan gebruik en probeer zoveel mogelijk regenwater op te vangen, dit is niet alleen goed voor tuin en kamerplanten (is zelfs beter voor kamerplanten, doordat hier veel minder kalk in zit, waar veel kamerplanten gevoelig voor zijn, te herkennen aan bruine punten aan het blad). Met regenwater kun je prima de auto wassen en de ramen buiten mee lappen. Doe je dit het gehele jaar, bespaar je niet alleen energie maar ook drinkwater.
          Douchen.
 • Elke dag onder de douche vinden we heel normaal. Kort douchen bespaart water, maar eenmaal onder de douche is het kort douchen door de meesten snel vergeten. Met een regendouchekop komt er 20 liter water in 1 minuut de douchekop uit. Als u deze zou vervangen door een waterbesparende douchekop, komt er maar 7 liter water per minuut uit. Een besparing van 13 liter water per minuut en dat elke dag het gehele jaar is een behoorlijke besparing op drinkwater en energie, want niemand staat onder een ijskoude douche.
          Waterbesparing.
 • Voor de kranen in de keuken en badkamer bestaan er waterbesparende ringen (perlators), die u op elke willekeurig kraan kunt bevestigen. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op het waterverbruik, tot wel 3000 liter per jaar. Deze ringetjes zijn te koop vanaf € 2,

          Kan een water bespaarde wel op mijn verwarmingsketel?
 
 • Op nagenoeg alle cv combiketels kan een waterbesparende douchekop. De huidige cv- combiketels hebben een minimale uitstroom van warmwater van 6 liter per minuut (CW3). Overige cv- ketels gaan naar CW4 (8 liter en eventueel CW 5 10 liter per minuut)   Voor een keuken of eventueel een oude bad geiser kunnen deze problemen zich wel voordoen, omdat er zoveel weerstand door de waterbesparende douchekop optreed dat de geiser niet aan gaat of gaat pendelen. Uiteindelijk hoeven daar ook geen waterbesparende maatregelen toegepast worden omdat het verbruik al minimaal is. Alle woningen van OFW hebben verwarmingsketels type CW 3 of CW 4. Dus op alle verwarmingsketels in woningen van OFW kan een water bespaarde. 
Isolatie.

In een huurwoning kunt u zelf als huurder niks doen aan isolatie van de buitengevel of dubbele ramen plaatsen (als u niet bent gemoderniseerd) maar als huurder kunt u in uw woning zelf wel goedkope makkelijke maatregelen nemen om energie te besparen.
 
Radiatorfolie.

Radiatorfolie achter de verwarmingen bevestigen tegen de buitenmuur,  zodat de warmte die van uw verwarming afkomt word terug gekaatst de woning in en niet via de niet-geïsoleerde muur naar buiten verdwijnt.
 
Tochtstrip.

Door een tochtstrip te plaatsen aan de onderkant van de deur, voorkomt u koude trek over de vloer en warmte verlies.
Door de continue koude trek over de vloer verliest u veel warmte en slaat de thermostaat van u verwarming onnodig vaak aan, waardoor u onnodig energiekosten maakt die voorkomen kunnen worden.
 
Gordijnen.

Nu de herfst weer is begonnen word het weer sneller donker, ook de kou en regen staan weer voor de deur.
Als u aan het eind van de middag de gordijnen (zeker op de slaapkamers) sluit bespaart u warmte verlies, de warmte van de verwarming blijft in de woning en gaat niet via de ramen/roosters verloren.
Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen zodat de warmte alsnog achter het gordijn naar het raam gaat.
Hierdoor bespaart u warmte verlies omdat er geen warmte verloren gaat naar ramen.
Als u nog enkel glas op de boven verdieping heeft en met de herfst en winter last heeft van niet alleen de kou die van de ramen afkomt maar ook condens vorming waardoor het water van de ramen af kan lopen.
Leg in de vensterbank een opgerolde handdoek, deze helpt niet alleen tegen de kou als tochtstrip, maar vangt ook het condens water op.
Het voordeel hiervan is, een tochtstrip zoals deze veelal te koop is als b.v. een tochtbeest (pluche beer met lange benen) niet bestand is tegen vocht/water.
En de handdoek wel, die kunt u gewoon wassen, een tochtbeest/tochtrol niet, het duurt dagen voordat deze goed droog is.

Mechanische afzuigsysteem.

Alle gemoderniseerde woningen hebben een mechanische afzuigsysteem, u dient zelf als huurder het rooster hiervan die in de keuken, badkamer en toilet zitten zelf tijdig te reinigen.
Zodat het mechanische afzuigsysteem goed en volledig zijn werk kan doen, namelijk de lucht in uw woning te zuiveren.
Daarbij gelden een paar punten waar u op moet letten,
 1. ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn. 
 2. verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan, de was buiten te drogen en vloeren na het dweilen direct te drogen.
 3. Ventilator unit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud.
Energie rekening.

Bij veel energie leveranciers word de opnamestand opgevraagd bij de klant om zo de jaar eind afrekening te kunnen opmaken.
Dit jaar zal de eindafrekening gunstig zijn door de zachte winter van afgelopen jaar, maar ook voor de energie eindafrekening zijn er een paar tips.

Gebruik ik teveel gas en elektra ?

Dit jaar is de kans groot dat u terugkrijgt. Van juli 2013 tot juli 2014 was het maar liefst 15 % minder koud dan gemiddeld. In 2012 tot 2013 was het juist 11% kouder (volgends weerstation De Bilt). Het verschil is dus groot. Wilt u meer weten, dan kunt u kijken naar wat u aan gas en elektra verbruikt. Voor een nauwkeuriger vergelijking met wat u mag te verwachten verbruik is, kunt u gegevens invullen op de website 
http://www.verbeteruwhuis.nl

De energie eindrekening klopt niet ?

Als u de meterstanden door geeft aan uw energieleverancier schrijf dan zelf deze getallen en de datum van opname op, zo kunt u op de eindafrekening zien of dit klopt met wat u heeft doorgegeven. Het kan lonen om de eindafrekening goed na te lopen, eventueel vergelijken met u buren. Klopt u eindafrekening niet, kunt u een klacht indienen bij uw energieleverancier dit kunt u het best schriftelijk doen. Consuwijzer heeft daar een handig stappenplan voor:
http://www.consuwijzer.nl/energie/energierekening/jaarafrekening/niet-eens-met-jaarafrekening
 

Loont het om te wisselen van energieleverancier ?

Het kan lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Consumenten die overstappen kunnen soms veel geld besparen. Uit onderzoek is gebleken dat veel consumenten wel willen overstappen maar door de onduidelijke en onbegrijpelijke informatie dit vaak niet doen. Consuwijzer heeft een overstapcoach om het mensen makkelijker te maken om energieleveranciers te vergelijken: 
http://www.energieleveranciers.nl/energie-vergelijken
https://www.consuwijzer.nl/energie/energiebedrijven-vergelijken-en-overstap
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/overstappen-energieleverancier

Is het slim om het energietarief vast te zetten ?

Helaas kunnen we niet in een glazen bol kijken om te zien hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. In 2014 zijn de energieprijzen iets lager dan in 2013. Consumenten die eerde hun tarieven hadden vastgezet zijn daarmee in het nadeel.

Is mijn huis energie zuinig ?

Dit hangt af van welk energie label u woning heeft, dit kunt op 
http://www.ep-online.nl zien. 
Hier voert u uw postcode en huisnummer in, klik op energielabel check en u krijgt gelijk te zien welk energielabel uw woning heeft.

Spaarlamp.

Spaarlampen zijn tot 5 keer zuiniger dan gloeilampen. Ze gaan lang mee en zijn meestal nog veel goedkoper dan ledlampen. Lichtkleur en kleurweergave zijn beter dan in het verleden. Nadeel is dat veel modellen langzaam opstarten. Verder zijn de meeste spaarlampen niet dimbaar.

Ledlamp.

De beste ledlampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. In tegenstelling tot spaarlampen zijn ze vaak wel dimbaar en geven ze direct vol licht. Bovendien zijn ze beter geschikt voor koude omstandigheden, dus in een buitenlamp. De prijzen van ledlampen zijn de laatste jaren flink gekelderd. Al zijn ze nog wel wat duurder dan een gloeilamp, die aanschafprijs verdient zich binnen een jaar terug door het lage energiegebruik.Vroeger met de gloeilamp had je verschillende wattages, voor verschillende sterkte van het licht. Dat is met de ledlamp ook, het word dan niet altijd aangeduid met watt maar met lumen. In de tabel hieronder staat hoeveel lumen de ledlamp is, om zo een juiste keuze te maken voor de sterkte van bv een ledlamp.

Voor meer informatie over de ledlamp kunt u terecht op:

http://www.ledslampen.nl/led-lampen/


Werking bij kou en warmte.

Welke lamp is het geschiktst als buitenlamp? Veel spaarlampen zijn dat in elk geval niet, omdat ze slecht werken bij kou. Neem ook geen spaarlamp als buitenlamp als die traag opstart. Beide eigenschappen maken spaarlampen niet zo geschikt voor in een armatuur met een bewegingssensor.
Halogeenlampen en ledlampen doen het uitstekend bij kou. Wel moet je bij ledlampen oppassen dat ze niet in een heel klein, gesloten armatuur zitten. Ledlampen kunnen namelijk erg heet worden (door de elektronica in de lampvoet). Als ze hun hitte niet kwijt kunnen dan gaan ze stuk.
Ook in een oven kunnen ze niet gebruikt worden. Daarom blijven er voor toepassing in ovens speciale gloeilampen verkrijgbaar.

Dimmen.

[Logo dimmable] Spaarlampen zijn in de regel niet geschikt om aan te sluiten op een standaarddimmer, maar er zijn speciale dimbare varianten. Halogeenlampen kun je probleemloos aansluiten op elke dimmer. Op de verpakking van een lamp staat of hij geschikt is voor een standaarddimmer. Is dat niet het geval, dan staat op de verpakking een doorgehaald symbool van een dimmer. Ongeveer de helft van de ledlampen die we getest hebben is dimbaar. Op www.delampenvergelijker zie je voor elke lamp of deze dimbaar is of niet.
 
Kruimeldief en tandenborstel.

Denk ook aan apparaten met een oplader, zoals de kruimeldief of elektrische tandenborstel. Haal de stekker van de oplader uit het stopcontact als u het apparaat lang niet gebruikt. Een kruimeldief verbruikt ongeveer 15 kWh per jaar, ofwel € 3,-. Een elektrische tandenborstel verbruikt ongeveer 5 kWh per jaar ofwel € 1,-.
 
Televisie.

We zitten bijna een kwart van ons leven voor de televisie. Het loont daarom om goed na te denken over de aanschaf van de juiste televisie. Het soort scherm en de grootte ervan maakt uit voor het energieverbruik. Led-lcd televisies zijn het energiezuinigst. Lcd-televisies en plasmatv's zijn minder zuinig. Ook de grootte van het scherm is belangrijk voor het stroomverbruik. Daarvoor geldt: hoe kleiner het scherm des te minder stroom deze verbruikt. 

Een aantal verbruik cijfers op een rij voor televisies van een paar jaar oud (ervan uitgaande dat de televisie gemiddeld 4 uur per dag aanstaat)
Energieverbruik tv met een plasmascherm van 42-inch: per jaar € 100,- aan stroom 
Energieverbruik tv met een 'ouderwetse' beeldbuis-tv van 29-inch: per jaar € 40,-
Energieverbruik tv met een 32-inch lcd-scherm met led verlichting: € 30,- Voor nieuwe tv's, met led, geldt: deze hebben in stand-by stand vrijwel geen sluipverbruik meer. 
Stand-by verbruik voorkomen: € 35,-
De randapparatuur van uw tv verbruikt stroom, ook als ze niet gebruikt worden. Dit noemen we stand-by verbruik of sluipverbruik. Het sluipverbruik van een geavanceerde decoder is bijvoorbeeld 60 kWh per jaar, of € 35,- per jaar.
Gebruik een stand-by killer om alle apparatuur in één keer uit te zetten.

Verbruik van uw decoder.

Wist u dat analoog kijken energiezuiniger is dan digitaal? Een digitale decoder verbruikt namelijk veel stroom. Ook als hij op stand-by staat. Het energieverbruik kan wel oplopen tot 60 euro per jaar. Het stand-by verbruik kunt u tegengaan door een stekkerblok met aan/uit schakelaar of een stand-by killer te gebruiken.
Over het algemeen geldt: let op uw sluipverbruik!
 
Top 5 sluipverbruikers.

De top 5 van grootste sluipverbruikers bestaat uit veelgebruikte apparaten:
Computer met randapparatuur: € 33,- per jaar
Tv plus video- of dvd-speler: € 15,- per jaar
Koffiezetapparaat: € 6,- per jaar
Tuner, versterker en cd-speler: € 6,- per jaar
(Combi) magnetron: € 4,- per jaar
Klokje nodig?
Vraag u af of u het klokje op uw (combi) magnetron echt nodig hebt. Zo niet, trek dan de stekker eruit als u de magnetron niet gebruikt.
U bespaart € 4,- per jaar.
Haal de oplader uit het stopcontact als uw mobiel opgeladen is.
Deze gebruikt namelijk stroom zolang hij in het stopcontact zit.

Energieverbruik computer: zuinig uw computer gebruiken.

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10 procent van de elektriciteit in een huishouden. Dit kost ongeveer € 80,- per jaar. Uw computer energiezuinig gebruiken is best te doen. Ook verspilling door randapparatuur zoals printers, routers, modems en luidsprekers kunt u makkelijk voorkomen.
Verbruik computer: de beste bespaartips van € 10,- tot 50,- per jaar.
 
Stel energiebeheer in op uw computer. Ga via start naar het configuratiescherm. Daar vindt u energiebeheer.
Stopt u even? Zet uw computer dan in de slaap- of sluimerstand.
Sluit de computer met randapparatuur op een stekkerdoos met schakelaar aan. Bent u klaar dan zet u alles in één keer uit. Zo voorkomt u dat de apparatuur in de stand-by stand nog veel verbruikt.
Gebruik de eco button voor de pc. Zet uw computer met één druk op de knop in de energiebesparende eco mode.
Gaat u een nieuwe computer kopen? Een laptop is zuiniger dan een desktop computer. Sluit u een aparte monitor op uw laptop aan, dan is er geen verschil in verbruik.
Koop een computer ‘op maat’. Bedenk wat u wilt doen met de computer en pas uw aankoop daar op aan. Voor alleen tekstverwerken, surfen en e-mailen heeft u aan een eenvoudige computer genoeg. Voor videobewerking en gamen is een zwaardere computer nodig. Die verbruikt wel meer energie.

Tip: Blackle is een zoekmachine met een zwarte startpagina. Een zwarte pagina laden kost veel minder energie dan een witte.
 
Verbruik computers.

Een dekstop computer met LCD-scherm verbruikt ongeveer 230 kWh of € 50,- per jaar.
Een computer met een oud beeldbuisscherm verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-.
Een laptop is het zuinigst: 110 kWh of € 24,-
Randapparatuur. Printers, routers of een setje luidsprekers verbruiken gemiddeld 95 kWh of € 21,- per jaar.

Deze apparaten hebben vaak geen aan/uit knop. Ze hebben daardoor ook stand-by verbruik. Apparatuur die op de usb-poort van de computer zit, verbruikt veel minder. Meestal is dit niet meer dan 2,5 Watt.

Downloaden.

Download u regelmatig grote bestanden? Gebruik software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is.
Schoon systeem
Schoon het systeem van uw computer geregeld op. Een schoon systeem werkt efficiënter en dus zuiniger. Met speciale software haalt u die overbodige bestanden van uw computer.
 

De slimme meter.

De slimme meter word in vele woningen geïnstalleerd, deze vervangen de oude meters in de meterkast. De slimme meter word digitaal op afstand uitgelezen hoeveel stroom en gas er word gebruikt. De consument krijgt elke 2 maanden een rekening overzicht om zo beter inzicht te krijgen over zijn/haar energie verbruik. Het doel van de slimme meter is dat de consument zich beter bewust word van zijn/haar energie verbruik. Er zijn verschillende slimme meters op de markt, misschien wilt u zelf een slimme meter aanschaffen. De juiste keus hierin is voor een ieder verschillend, laat u informeren op de website 
http://energieverbruikmanagers.nl
https://energiemanageronline.nl


Energie armoede.

In Nederland leven naar schatting 750,000 mensen in de armoede.
Deze mensen hebben te weinig geld voor hun energie rekening en dreigen afgesloten te worden. De energiebank wil in meer regio’s in Nederland hulp aanbieden daar waar hulp nodig is. Samen met lokale maatschappelijke organisaties en gemeente selecteert de energiebank huishoudens die in aanmerking komen voor deze hulp. Een half jaar lang ontvangen deze huishoudens 50 tot 80 euro per maand korting op hu energierekening. En krijgen zij energie bespaartips/adviezen van de energie coaches. Daarbij krijgen deze huishoudens energie bespaar artikelen als start van hun eigen energie bespaaring. Voor meer informatie over deze energie hulp kunt u kijken op http://www.energiebanknederland.nl Voor meer hulp en adviezen over geld beheer is de website http://www.zelfjeschuldenregelen.nl

 

© 2024 Huurders Belangen Vereniging | Realisatie: Sybit - Software op Maat | Ontwerp Ruiter Webdesign Biddinghuizen

Realisatie: Sybit - Software op Maat